Serial Driver issue on STM32H743ZI2 Topic is solved

ChibiOS public support forum for topics related to the STMicroelectronics STM32 family of micro-controllers.

Moderators: barthess, RoccoMarco

nas_mc
Posts: 4
Joined: Thu Jan 14, 2021 2:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Serial Driver issue on STM32H743ZI2

Postby nas_mc » Thu Jan 14, 2021 2:39 pm

Hello everybody, im new to Chibios and OS in general. we are starting a new Project on STM32H743ZI2 Dev Board and im encountering an issue with the Demo included with ChibiStudio. The Serial Driver transmittion isnt working correctly. Since this Demo should be working out of the box, i thought might ask for help since it could be an unknown bug. Im able to receive characters on the Terminal, but it seems that some characters are being skipped. Also i did change the Baudrate to 38400. Did someone Encounter this Problem before? The Version of ChibiOs is 20.3.x. i guess its the latest stable version. an image of the problem is in the attachment.


chibios_issue.PNG
chibios_issue.PNG (7.58 KiB) Viewed 125 times

User avatar
Giovanni
Site Admin
Posts: 13234
Joined: Wed May 27, 2009 8:48 am
Location: Salerno, Italy
Has thanked: 789 times
Been thanked: 685 times
Contact:

Re: Serial Driver issue on STM32H743ZI2

Postby Giovanni » Thu Jan 14, 2021 2:49 pm

Hi,

Which cut is on your board? the demo is for old cuts, those limited to 400MHz, it could be incompatible with the most recent one. Look into the Makefile.

Giovanni

nas_mc
Posts: 4
Joined: Thu Jan 14, 2021 2:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Serial Driver issue on STM32H743ZI2

Postby nas_mc » Thu Jan 14, 2021 3:07 pm

Hi Giovanni Thanks for your fast reply.

do you mean Rev by cut? well its Rev V. and makefile (-DSTM32_ENFORCE_H7_REV_V) and folder name specifies that the demo is for Rev V or am i missing something ?

Nas

User avatar
Giovanni
Site Admin
Posts: 13234
Joined: Wed May 27, 2009 8:48 am
Location: Salerno, Italy
Has thanked: 789 times
Been thanked: 685 times
Contact:

Re: Serial Driver issue on STM32H743ZI2

Postby Giovanni » Thu Jan 14, 2021 4:28 pm

Hi,

Yes, I mean the revision.

Anyway, the code has received changes because differences in the various revisions.

The latest version is 20.3.2, I think you have an older one because the demo is named RT-STM32H743ZI_REV_XY-NUCLEO144 now and the macro is:

UDEFS = -DSTM32_ENFORCE_H7_REV_XY # Remove for non revision X or Y devices.

Giovanni

nas_mc
Posts: 4
Joined: Thu Jan 14, 2021 2:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Serial Driver issue on STM32H743ZI2

Postby nas_mc » Thu Jan 14, 2021 5:28 pm

Hello again,

you were right i didnt have the latest version, so i downloaded the v20.3.2 but the problem unfortunatly presists (i deleted the enforce from makefile). im wondering if im the only one who is facing this problem.

User avatar
Giovanni
Site Admin
Posts: 13234
Joined: Wed May 27, 2009 8:48 am
Location: Salerno, Italy
Has thanked: 789 times
Been thanked: 685 times
Contact:

Re: Serial Driver issue on STM32H743ZI2

Postby Giovanni » Thu Jan 14, 2021 5:33 pm

The demo is working, it is just that you are reading corrupted data, the reason could not be in the SW but related to your setup. Could you try some other terminal emulator for reading the serial port? also try to update the ST-Link formware, it is possible that ST-Link and MCU are not agreeing on exact baud rate for some reason.

Tomorrow I will give it a try here.

Giovanni

nas_mc
Posts: 4
Joined: Thu Jan 14, 2021 2:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Serial Driver issue on STM32H743ZI2  Topic is solved

Postby nas_mc » Thu Jan 14, 2021 9:49 pm

Thank you Giovanni for the hint, i had the ST Link already updated with the latest firmware, however it was with the wrong MCO setting. now i set it HSI/2 8MHz (Default) and its working and i can see the character stream.

I really appreciate your help.


Return to “STM32 Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests